9 nieuwbouwtermen die je moet weten

Bij het bouwen van een nieuw huis kom je vaak verschillende termen en concepten tegen die misschien nieuw voor je zijn. Het begrijpen van deze termen kan je helpen om beter geïnformeerd beslissingen te nemen tijdens het bouwproces. In dit artikel leggen we een aantal veelvoorkomende concepten en termen uit die je tegenkomt in de wereld van nieuwbouw.

Wat is een bouwvergunning?

Een bouwvergunning is een officiële toestemming van de lokale overheid die vereist is om bouwprojecten uit te voeren. Het doel van een bouwvergunning is om ervoor te zorgen dat het bouwproject voldoet aan de lokale bouwvoorschriften en veiligheidsnormen. Zonder deze vergunning mag je niet beginnen met de bouw van je nieuwe huis. Het verkrijgen van een bouwvergunning omvat meestal het indienen van bouwplannen en specificaties voor goedkeuring.

Wat is passiefhuis?

Een passiefhuis is een standaard voor energiezuinige gebouwen die zeer weinig energie nodig hebben voor verwarming en koeling. Passiefhuizen bereiken deze energie-efficiëntie door middel van superieure isolatie, luchtdichte constructie, geavanceerde ramen en ventilatiesystemen met warmteterugwinning. Het doel van een passiefhuis is om een hoog niveau van comfort te bieden met een minimaal energieverbruik, wat resulteert in lagere energiekosten en een kleinere ecologische voetafdruk.

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring is een gedetailleerde inspectie van een woning, uitgevoerd door een professionele bouwkundige. Deze keuring beoordeelt de bouwtechnische staat van het gebouw, inclusief funderingen, muren, dak, vloeren en installaties. Voor nieuwbouwwoningen wordt vaak een bouwkundige keuring uitgevoerd voordat de oplevering plaatsvindt om eventuele gebreken of bouwfouten op te sporen die moeten worden opgelost voordat de eigenaar de woning betrekt.

Wat is turnkey oplevering?

Turnkey oplevering betekent dat het huis volledig afgebouwd en instapklaar wordt opgeleverd. Dit betekent dat alle bouw- en afwerkingswerkzaamheden zijn voltooid, inclusief schilderwerk, vloeren, keuken- en badkamerinstallaties. De koper hoeft alleen nog maar de sleutel om te draaien (vandaar de term “turnkey”) en kan direct in het nieuwe huis trekken. Turnkey oplevering is ideaal voor mensen die niet de tijd of expertise hebben om zelf afbouwwerkzaamheden te coördineren.

Wat is vrij-op-naam (VON)?

Vrij-op-naam (VON) betekent dat de kosten voor de overdracht van een nieuwbouwwoning zijn inbegrepen in de verkoopprijs. Dit houdt in dat de verkoper de kosten voor de notaris, overdrachtsbelasting en eventuele BTW op zich neemt. Hierdoor komen er voor de koper geen extra kosten bij de aankoop van de woning, wat het proces financieel voorspelbaarder maakt.

Wat is nul-op-de-meter (NOM)?

Nul-op-de-meter (NOM) verwijst naar woningen die op jaarbasis net zoveel energie opwekken als ze verbruiken. Dit wordt meestal bereikt door een combinatie van zeer goede isolatie, efficiënte verwarmings- en koelsystemen, en hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen. NOM-woningen hebben als voordeel dat ze lagere energiekosten hebben en een kleinere ecologische voetafdruk achterlaten.

Wat is prefabricatie?

Prefabricatie houdt in dat delen van een gebouw in een fabriek worden geproduceerd in plaats van op de bouwplaats. Deze onderdelen, zoals muren, daken en vloeren, worden vervolgens naar de bouwlocatie vervoerd en daar gemonteerd. Prefabricatie kan de bouwtijd verkorten, de bouwkwaliteit verbeteren en de impact op de bouwlocatie verminderen.

Wat is meerwerk?

Meerwerk verwijst naar aanvullende werkzaamheden die niet in het oorspronkelijke bouwcontract zijn opgenomen. Dit kunnen bijvoorbeeld extra aanpassingen of upgrades zijn die tijdens de bouw worden besloten, zoals een luxe keuken, extra stopcontacten of een grotere badkamer. Meerwerk brengt vaak extra kosten met zich mee die bovenop de oorspronkelijke prijs van de woning komen.

Wat is casco?

Een casco woning is een woning die in ruwbouw is opgeleverd. Dit betekent dat de basisstructuur van het gebouw, inclusief fundering, muren en dak, klaar is, maar dat de afwerking zoals vloeren, binnenmuren, sanitair en keuken nog gedaan moet worden. Het voordeel van een casco woning is dat kopers de vrijheid hebben om de afwerking volledig naar eigen smaak en budget te realiseren.

Conclusie

Het begrijpen van deze termen en concepten kan je helpen om beter geïnformeerd en voorbereid te zijn bij het bouwen van je nieuwe huis. Neem de tijd om jezelf vertrouwd te maken met de terminologie en de verschillende aspecten van het bouwproces om zo een soepele en succesvolle bouwervaring te garanderen. Als je vragen hebt of ervaringen wilt delen, bezoek dan ons forum. Hier kun je in contact komen met andere kopers en je weg vinden in de wereld van nieuwbouw.

.

Zoek jouw project en kom in contact met je nieuwe buren

Project